Pořízení Automatizovaného externího defibrilátoru

Automatizovaný externí defibrilátor

aed

Dovolujeme si upozornit všechny obyvatele našeho domu, že byl pořízen tzv.

Automatizovaný externí defibrilátor – AED,

který bude pro případ potřeby umístěn v prostoru haly u výtahů Hlivická 424.

Náhlé selhání srdečního rytmu může postihnout každého z nás prakticky na jakémkoli místě. Velkým pomocníkem při poskytnutí první pomoci je právě Automatizovaný externí defibrilátor- AED.

Náhlá zástava oběhu (zástava srdce) může postihnout každého z nás prakticky na jakémkoli místě. Velkým pomocníkem při poskytnutí první pomoci je právě Automatizovaný externí defibrilátor- AED. Tento defibrilátor určený pro širokou veřejnost, dodá srdci ve stavu komorové fibrilace, či komorové tachykardii řízený výboj sloužící k obnovení normálního srdečního rytmu – tzv. defibrilaci.

Výhodou přístroje je velice snadná obsluha, kdy Vám přístroj sám v češtině dává hlasové pokyny, co máte v daném okamžiku při nepřímé srdeční masáži udělat, zda máte při masáži upravit počet/ frekvenci stlačení, hloubku stlačení – více či méně přitlačit, či zda je poskytovaná první pomoc dostatečná.

Přístroj nedovolí spustit defibrilační výboj tehdy, kdy to není zapotřebí.

Obsluhovat přístroj může i laik, použití je intuitivní, a pokud při telefonickém kontaktu se Záchrannou službou zmíníte možnost použití AED, je operátorka schopná Vám při použití AED poradit.

Je však vhodnější, pokud uživatel projde jednoduchým základním proškolením.

Toto proškolení dodavatel přístroje nabízí. Školení se týká základů první pomoci a použití AED při resuscitaci a trvá přibližně jednu hodinu. Během školení  si prakticky vyzkoušíte postup při resuscitaci a určitě zjistíte, že použití AED je opravdu velmi jednoduché a zvládne ho i laik bez zdravotnického vzdělání.

Pokud máte o toto školení zájem, stačí odeslat e-mail  na adresu info@hlivicka.cz nebo předat vzkaz na vrátnici s uvedeným kontaktním e-mailem či telefonním číslem a my Vám následně poskytneme informaci o dalším termínu. V současné době již proběhl jeden termín, kterého se účastnilo 11 osob z našeho domu, a to zejména z řad členů představenstva BDH.

K tomuto kroku bylo přistoupeno po důkladném uvážení počtu obyvatel v domě, jejich věkového složení i počtu srdečních příhod, které každým rokem rostou, a to i u stále mladších věkových kategorií, neboť každodenní stres a rychlý styl života si vybírá svou daň čím dále častěji. Cílem je poskytnut co nejefektivnější první pomoc do doby, než přijede záchranná služba.

Laická resuscitace a použití AED  výrazně zvyšují šanci na přežití a kvalitu života po srdeční zástavě!

Zároveň bychom Vás rádi požádali, abyste tuto informaci předávali dalším obyvatelům domu, neboť i takto můžete ovlivnit záchranu něčího života.

 Děkujeme, že nejste lhostejní…

Informace o AED z dalších zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Automatizovan%C3%BD_extern%C3%AD_defibril%C3%A1tor

Zde najdete video, které ukazuje postup při resuscitaci s použitím AED  Laická první pomoc s použitím AED

Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.